Close

Téglakályha

Kevésbé ismert fogalom kis Hazánkban. Pedig a maga nemében zseniális. Itthon, amikor valaki kályhát szeretne építtetni, akkor az első, amivel szembesül, az a csempe ára. Nem olcsó. És akkor még a kályha belső szerkezetéhez szükséges anyagokról nem is beszéltünk. Hogy miért van ez így? Azért keres cserépkályhát az emberek döntő többsége, mert az van a köztudatban. Mert, az volt a szülőknél, nagyszülőknél és milyen jó volt… mert nem tudják, hogy létezik téglakályha is, mint lehetséges alternatíva. Pedig van és nem is akármilyen.

Egy olyan alternatíva, ami nem feltétlen jelent megalkuvást vagy lemondást, néha még több is lehet benne, mint egy hagyományos cserépkályhában. Mert milyen is egy téglakályha? Elsőként azt kell tudni róla, hogy nem kell a csempéket venni, a külső héj téglából van. Gondolom nem kell hozzátennem, hogy ezáltal jelentős összeges lehet spórolni. A külső felület így, lehet akár rusztikus bontott tégla külső, párkánnyal, címeres téglával, lehet rakott kőfelület, lehet vakolt, csempesorral, díszcsempével vagy egyszerű kerámialappal díszített felület, modern vagy minimalista, vagy valami a régi és az új között esetleg…esetleg szinte bármi, persze az ésszerűség és a megvalósíthatóság között… a lehetőségek száma szinte korlátlan.

A saját otthonomhoz tudom alakítani a saját kályhámat. Belső felépítését tekintve a téglakályha megegyezik a cserépkályháéval, egy lényeges különbség azonban van, a külső felület nem lesz olyan égetően forró (kb. 90 fok akár), mint egy cserépkályhánál, hanem maximum 60-70 fok, mondhatjuk, lassabban adja le a hőt, nem annyira intenzíven, de több ideig. És ami még fontos lehet, az az, hogy mivel sikerült magán a csempén jelentős összeget spórolni, így jut pénz a belső anyagokra rendesen. Mert a magyar kályhák jelentős része kívül csicsa nagyon szép (2 párkány, ülőke, óriás üvegajtó), belül meg a samott helyett kéménytégla… no comment.