Close

Kandalló

A kandalló alapvetően az angolszász országokban alkalmazott tüzelőberendezés, (pl. Anglia) ahol az éghajlatból kifolyólag teljesítménye elegendő volt.
Hazánkban, amióta elterjedt a központi fűtés, azóta tud teret hódítani magának a kandalló, gyakorlatilag mint látványelem, mint belső berendezési tárgy.
Sajnos tulajdonságait kevesen ismerik.
Fő jellemzője a látvány, az égő tűz látványa, melyet mindenki szeret, páratlan hangulatot kölcsönöz a hideg őszi/téli estéknek, a ropogó tűz mindenkit megigéz, ez a tény vitathatatlan.
De vannak hátrányai is.
Tudni kell, hogy meleget kb. addig ad, míg ég benne a tűz, hőtároló képessége csekély, hatásfoka – bár a gyártók akár 70%-t is megadnak a tűztérbetétre- maximum 50%, füstjáratokkal nem rendelkezik, így tehát elégetett fa által leadott hő nagy része a kéményen keresztül távozik.
Kijelenthető, hogy a hagyományos kandalló üzemeltetése, bár átlagon felüli vizuális élményt nyújt, emellett gazdaságtalan, drága, pazarló és nem utolsósorban környezetszennyező.
Korunkban, mikor a környezetvédelem előtérbe került, a természeti erőforrások egyre drágábbak, be kell látnunk, hogy fenti tulajdonságok nem elhanyagolhatóak.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy lehet-e olyan kandallót építeni, amely hangulata a régi, ugyanakkor rendelkezik a cserépkályha hatásfokával s így megfelel a modern kor követelményeinek?
A válasz igen, lehetséges.
Sokféle lehetőség, rengeteg megoldás létezik, mindenféle stílusban, a rusztikustól a minimalistáig, az olcsóbbtól a drágábbig, szinte bármi megoldható.

Csak keressen meg és mondja el az elképzelését, a többit megoldjuk, mondhatnám „egy füst alatt…”