Close

Cserépkályha

Aki cserépkályhával kapcsolatosan nézelődik, tájékozódik azaz keresgél, valószínűleg már túl van az összes olyan lózungon, mint az "otthon melege", a "ház dísze", a "semmi máshoz nem fogható hangulat", a "hideg téli estéken a tűz látványa" ésatöbbi ésatöbbi.

Nem kell annyira misztifikálni.

A cserépkályha egy jó dolog, van hangulata igen, no meg előnye és hátránya is, mint mindennek.

Kezdjük talán összefoglaló jelleggel az előnyeivel: a kinézetről felesleges írnom, aki e sorokat olvassa, annak nyílván tetszik, különben nem tenné. Inkább a többiről. A fatüzelésű kályhával való fűtés páratlan hőérzettel jár, mivel a meleget ugyanúgy sugárzással adja le, mint a nap és ezt semmilyen más fűtőtest nem tudja. Na jó, az elektromos infra hősugárzó az igen, de ahhoz kell áram és nem olyan hangulatos.

A kályha viszont az és emellett szolgáltató-független is, nem kell hozzá áram. Ez miért fontos? Mert nem mindig van áram. Ha most legyintett a kedves olvasó, akkor gondoljon csak a 2013. március 15-én történt hóviharra és következményeire. Volt település ahová napokig nem jutott el a delej. 

Na nézzük tovább. A fa mint fűtőanyag megújuló energiaforrásnak számít. Égése során pont annyi szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit életének boldogabb felében megkötött (fotoszintézis). Ez egy nagyon szimpatikus tulajdonság, a többi fűtőanyagról ez azért nem mondható el. Sőt, az égés után megmaradó hamu tavasszal remekül felhasználható a kertben, mert rengeteg tápanyagot tartalmaz.

Szóval ezek után, aki környezet-tudatos életmódot él, hybrid autó áll a garázsban és szelektíven gyűjti a szemetet, annak a kályha kötelező a nappaliba, ha pedig kandallója van, szégyellje magát és hívjon fel!:)

Hogy miért is? Mert egy jól felépített kályha hatásfoka 80% felett van, a kandalló max. 40%-val szemben. A kályhában füstjáratok vannak kialakítva, abból a szent célból, hogy növeljük a hatékonyságot, a kandallóban nincs meg ez az úri huncutság.

Egy átlagos cserépkályha 4-5 óra alatt felfűthető, hőtároló képessége nagyban függ az építés módjától, a felhasznált anyagoktól illetve egyéb apróságoktól, mint pl. szigetelt-e helység ahová épül, nyílászárók állapota, stb.

Apropó: felhasznált anyagok. Valami rejtélyes ok folytán itthon mindennél fontosabb a "villantás", a külső, a látvány, a tartalom sokszor totálisan másodlagos. Legyen a kályha szép nagy, színes, mintás, 3 párkány és ülőke, látványajtó minimum. 

Aztán amikor összeírja a kályhás a belső szerkezet anyaglistáját, jön a sopánkodás, hogy az milyen drága, és urambocsá' még munkadíj is van…persze ezután jön a magyar ügyeskedés, oldjukmegvalahogy, rakjunk falazótéglát samott helyett, miegymás. 

Tudni kell, hogy ideális esetben egy kályha bio tűztérrel épül, belső szerkezete samottból áll. Samottból és nem falazótéglából. Igen, a samott jóval drágább, mint a falazótégla, de higgyjék el, ez nem véletlen. 

Sajnos a hazai kályhák döntő többsége itt vérzik el, megvételre kerül a csillivilli csempeszett, a belső anyagokra pedig nem jut elengendő forrás. És ez nem jó. Hiába tűnik jónak a kályha, nem olyan, mint amilyen lehetne. Közel nem.

Mert ez a legnagyobb gyengéje a cserépkályhának és erről nem a kályha tehet. A kályhacsempe ára. A minőségi csempe drága, ez van. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egy jó kályhacsempe évtizedekig szolgálja a gazdáját, hacsak nem éri valami rendkívüli esemény, fizikai behatás, helytelen használatból fakadó hiba. (pl. robbanás, túlfűtés,)

Meg kell jegyeznem, sokan azt hiszik, hogy a cserépkályha csak divatjamúlt, régi kinézetű lehet. Tévednek. A magyar csempegyártás már nagyon sokat fejlődött a 90-s évek óta, így ma már kaphatóvá váltak modern, akár minimalista stílusú kályhacsempék is, amelyek megfelelnek a kor esztétikai és lakberendezési igényeinek.

Összefoglalva: igen, a cserépkályha egy esztétikus és hangulatos, emellett gazdaságos fűtési mód, de az építés előtt számolni kell a költségekkel, ha nem csak látványt szeretnénk.

Amennyiben nem ragaszkodunk a klasszikus kályhacsempés külsőhöz vagy nincs elegendő anyagi forrásunk (azaz pénzünk), esetleg egyszerűen nem illene bele a lakás stílusába egy cserépkályha, akkor se kell kétségbeesni, remek alternatíva a téglakályha, amelynek külső felülete széles körben saját ízlésre formálható.