Close

Checkpoint Charlie

Kicsit másképp indult. Kicsit másképp végződött.

Tömegkályha bontott téglából.

Az elején még csak egy klasszik tejesdoboz formájú vakolt téglakályháról volt szó, a végén pedig ide jutottunk… Persze a fotókon nem látszik semmi különös, de azért volt itt komplikáció…az alapelv ugye az volt, hogy lesz itt másodlevegő-felvezetéses tűztér (a biotűzteret nem merem leírni, mert félek betámadnak a tűztér nácik), ami ugye nem nagy kunszt, egy NDK-s vaskályha is tudta a 70-s években, jó dolog, a tüzelés az erre kialakított helységből jött volna létre, a nappali fele sima vakolt kályha. Jó terv, praktikus elképzelés. Hadsereg, légierő.

Na persze.

Cherchez la famme.

Ebből lett az, hogy a nappali fele mégiscsak legyen látványajtó, de a biotűztér az azért legyen. Ja, bocs, nem biotűztér, hanem fagázok begyújtásához szükséges légcsatornával ellátott tűztér. (ez megint csak a tűztérnácik miatt)

Na ja, csak amikor felmerült az igény, én se gondoltam arra, hogy ez azért így nem lesz annyira egyszerű, mert a levegőt behozzuk ugyan kívülről, viszont a klasszik módon a tűztér hátsó részén nem tudom majd felvezetni, mert a tűztér mindkét oldalán ajtó van…na jó, megszivattam magam, elismerem.

Végül azért lett megoldás, a rostély alá három irányból megy a levegő illetve a tűztér két oldalán is fel lett vezetve, igaz, lett pár ősz hajszálam, mire kitaláltam/elkészült.

 

Többet azért nem szeretnék ilyet, ha lehet, inkább felejtenék, azt hiszem jobb is ha nem írok, gondolok rá többet….vizsga volt és úgy gondolom sikerült. De ezt majd az idő igazolja.

És a végeredmény:

  Tömegkályha bontott téglából.

Innen fogják etetni:

 

És az építés képei, már amennyi készült:

Tömegkályha, téglakályha, kandalló, fatüzelés, cserépkályha, biotűztér,