Close

Helikopter

 

 

Még réges régen, amikor javában az irodistás időszakomat toltam, dolgoztam egy cégnél, ami egy szép nagy 6 hektáros területet fejlesztett, közművesített, profi módon. Valahol 2003 környékén járunk, a fejlesztők már akkor olyasmiben gondolkodtak, ami szerintem még ma is megállná a helyét, szép nagyot álmodtak és tettek is érte.

Álom volt, ami meg is valósult, ám idilli példája annak, hogy az önkormányzat a maga módján, hogy tud úgy belenyúlni a projektbe, hogy az az eredeti elképzeléshez közel se hasonlítson.

Mert a terv az volt, hogy a területen családi és ikerházak épülnek majd, persze pár telek fenntartva társasház-építésre, de csak mértékkel, a frontrészen a házak földszintjén szolgáltatóegységek, a terület közepén parknak, játszótérnek fenntartott terület, légkábel sehol, minden a föld alatt, aszfaltozott utcák, kötelező faültetés a telkek előtt, miegymás, tényleg tuti volt.

Aztán persze jött az önkormányzat és nagyjából amit lehetett elrontott. Engedélyezték a telkekre (nagyjából mindenhova) a 4 lakásos társasházakat, a park/játszótér kialakítását megpróbálták rátolni a kivitelezőre (ha jól tudom ingyen kapták volna meg a területet, de ez nem volt elég) és még sok egyéb más is volt ott, de erről nem tudok írni, mert már nem dolgoztam ott.

Így lett az eredeti elképzelés szerinti szellős, családi házas övezet helyett egy társasházakkal agyonzsúfolt, túlépített rész, ami kb. hozza ugyanazt, mint a Madárdomb, bár annak idején pont arra hivatkoztunk, hogy nem szeretnénk, hogy olyan legyen. Nem sikerült, igaz nem rajtunk múlt.

És most ide kellett visszajönni, igaz nem irodistaként, hanem hogy legyen nyári konyha a kertben, már ha kertnek lehet nevezni azt a brutto 50 négyzetmétert amin van növényzet.

Ismerve a részleteket, rossz volt látni, hogy mi lett és milyen lehetett volna…mi mindenesetre megcsináltuk ami a munkánk volt és némileg keserű szájízzel mentünk haza…. Laci&Jani nem rajtatok múlott!